Woskowijka, czyli jak ograniczyć zużywanie folii jednorazowej

Narzędzia i materiały potrzebne do wykonania woskowijki

Woskowijka to bawełniany kawałek materiału zabezpieczony woskiem pszczelim. Sama nazwa brzmi dość egzotycznie, a jest to łatwy sposób na przechowywanie żywności w lodówce czy pakowanie kanapek na drugie śniadanie. W wielu krajach Europy woskowijki są bardzo popularne, u nas wchodzą małymi kroczkami. Na rynku możemy znaleźć gotowy produkt, ale również w bardzo prosty sposób można wykonać go samemu z niepotrzebnego materiału, który często mamy w domu, np. stara koszula czy poszewki, tylko musimy pamiętać, że musi to być bawełna.

Używaj woskowijek zamiast folii spożywczej i aluminiowej do pakowania i przechowywania pieczywa, przekąsek, kanapek, warzyw, owoców i nabiału. Są ekologiczne i wielokrotnego użytku, a żywność w nich przechowywana zachowa świeżość na dłużej. Miej ją pod ręką i nie już musisz pamiętać o kupnie nowej folii.

Jak zrobić woskowijkę

Narzędzia i materiały potrzebne do wykonania woskowijki

Będziemy potrzebować:

  • Wosk pszczeli
  • Kawałek bawełnianej tkaniny
  • Nożyczki
  • Papier do pieczenia
  • Żelazko
  • Można dodać olejek np. jojoba lub drzewa herbacianego chusteczka wtedy ładnie pachnie i dłużej utrzymuje świeżość produktów

Przystępujemy do pracy

  1. Wycinanie odpowiedniego rozmiaru z materiału bawełnianego
    Wycinamy kawałek materiału wg naszych potrzeb. Dla przykładu:

    • 20×20 możemy owinąć kawałek sera, plasterki wędliny, małe owoce i warzywa
    • 30×30 owiniemy kanapkę, przykryjemy sałatkę
    • 40×40 możemy już owinąć np. duży chleb lub duże warzywa i owoce
  2. Równomierne rozłożenie grudek wosku pszczelego na wyciętym materiale bawełnianym
    Kruszymy wosk i staramy się go równomiernie rozłożyć na całym kawałku materiału i tu możemy dodać nasz olejek.
  3. Roztopienie wosku żelazkiem przez papier do pieczenia
    Przykrywamy wszystko papierem do pieczenia i rozgrzanym żelazkiem prasujemy/topimy wosk. Nasza bawełniana tkanina zacznie delikatnie zmieniać kolor i w miejscu gdzie wosku jest za mało albo go brakuje będą jaśniejsze plamki i wtedy dokładamy wosk uzupełniając jego braki, tak aby cała ściereczka była równomiernie pokryta cienką warstewką wosku.
  4. Woskowijka po roztopieniu wosku
    Pozostawiamy naszą woskowijkę do ostygnięcia, aż nabierze ona delikatnej sztywności.

Pamiętajmy aby robić to na starym ręczniku, prześcieradle lub pod naszą bawełnianą chusteczkę podkładamy także papier do pieczenia, bo wosk przechodzi również na drugą stronę i może ubrudzić waszą deskę do prasowania.

Użycie woskowijki do opakowania drugiego śniadania

Co robić aby nasza woskowijka długo nam służyła, czyli jak o nią dbać

Po użyciu naszej chustki przetrzeć ją szmatką albo opłucz ją chłodną bądź letnią wodą; nigdy nie używajmy gorącej. Nie można jej prać bo wosk się stopi. Jeśli nasza chustka nie będzie już taka sztywna lub będą na niej widoczne kreseczki (pęknięcia wosku) można ją ponownie przeprasować dodając odrobinę wosku pszczelego i nasza woskowijka będzie jak nowa.

Do wykonania woskowijki o wymiarach 30×30 potrzebne będzie .. wosku pszczelego, który można zakupić

Mamy nadzieję, że udało nam się przekonać Was do używania własnoręcznie zrobionych woskowijek i ograniczenia zużycia folii.

Dodaj komentarz