Dlaczego pszczoły się odymia?

Pszczelarze w strojach ochronnych odymiają otwarty ul przy pomocy podkurzacza

Pszczelarze pracując przy ulu, podczas przeglądu lub miodobrania, są szczególnie narażeni na ataki pszczół. Od stuleci podczas tych prac używają dymu, aby zmniejszyć ryzyko ich użądlenia. Gęsty dym, z tlącego się z drewnianego próchna i huby, kopci się z podkurzacza.

W trakcie warsztatów, dzieci czując zapach tego dymu mówią, że kojarzy im się z kiełbaską z grilla lub z suszonymi śliwkami, a wychowawczynie mają skojarzenie z kompotem wigilijnym.

Dzieci wąchają dym z podkurzacza pszczelarskiego podczas warsztatów

Ten dym nie zabija pszczół ani nawet ich nie usypia. Pszczelarze jedynie wprowadzają w ten sposób pszczoły w błąd. Myślą one, że w ulu jest pożar i czując dym przygotowują się do ewakuacji napełniając swoje wola miodem. Przez kilka minut przestają dobrze czuć zapachy więc nie czuja również feromonów alarmowych wydzielanych przez inne pszczoły i dzięki temu są mniej agresywne.

Jedno przemyślenie nt. „Dlaczego pszczoły się odymia?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *