Odmiana miodu | Średnia aktywność antybiotyczna JA/g * | Wyjątkowe właściwości miodu pomagają w leczeniu wielu chorób |
---|---|---|
Nawłociowy | 31,8 | Nadciśnienie tętnicze, układu krążenia, prewencyjnie miażdżyca |
Gryczany | 30,0 | Układ krążenia, miażdżyca, wątroba i działania odtruwające, niedokrwistość z niedoboru żelaza |
Spadziowy | 29,3 | Serca, zaburzenia trawienia, drogi moczowe, stan wyczerpania fizycznego |
Lipowy | 24,4 | Górne i dolne drogi oddechowe, serce i układ krążenia, układ nerwowy i stres, zaburzenia trawienia |
Wrzosowy | 23,4 | Gruczoł krokowy, nerki i układ moczowy stan zapalny jamy ustnej i gardła, żołądka i jelit |
Rzepakowy | 18,0 | Stan zapalny dróg oddechowych, wątroba i drogi żółciowe, serce i naczynia wieńcowe |
Wielokwaiatowy | 16,8 | Stany alergiczne dróg oddechowych, wyczerpanie fizyczne i psychiczne, serce i układ krążenia |
Akacjowy | 11,0 | Zaburzenia przewodu pokarmowego, nerki i układ moczowy, przeziębienia |
* Wyniki badań naukowych trwających około 15 lat prowadzonych pod kierownictwem profesora Bogdana Kędzi |
Większość z nas uwielbia miód w postaci płynnej i tylko taki uważa za prawdziwy. Zaobserwowałam, że miód skrystalizowany jest często uważany za miód zepsuty lub sztuczny.
Jako ciekawostkę powiem Wam, że mój tata Ignacy Żegleń – znany i ceniony pszczelarz na Ziemi Lubuskiej – co roku reprezentuje miody z naszej rodzinnej pasieki na targach Grüne Woche w Berlinie, gdzie niemieccy konsumenci nie kupią miodu, który jest płynny. Gustują w miodzie stałym, gdyż maja wówczas pewność, że kupują miód, który na 100% zrobiły pszczoły, bo tylko ten zawsze się krystalizuje.
Niestety w naszym kraju smakosze miodu uwielbiają miód lejący, tak więc pszczelarze często by zadowolić swoich konsumentów rozgrzewają miód, a taki miód w trakcie rozgrzewania można „przegrzać”. Wówczas straci on wszelkie właściwości zdrowotne i będzie już tylko pysznym słodkim i lejącym syropem, który już nigdy się nie skrystalizuje i nie będzie miał również żadnych wartościowych właściwości.
Miód zbyt mocno rozgrzany lub rozpuszczony w temperaturze powyżej 42°C traci wszelkie wartościowe właściwości.
A jakie wartości ma w sobie miód a jakie cukier?
Artykuł wkrótce, zapraszam do śledzenia mojej strony.
Dzień dobry, jak kupiłam miód w postaci stałej, który niestety moim zdaniem był fałszywy. Czy to jest możliwe?
Tak. Niestety tak. Ryzyko jest najmniejsze ale mimo wszystko istnieje. Swego czasu ja również kupiłam fałszywy miód skrystalizowany (moj własny już się skończył) mimo, ze się znam :).
A skąd u Pani przekonanie, ze miód jest fałszywy?